De kunst van voeden

De kunst van voeden

Waar voed jij je mee?

Deze week was ik bij de biologische winkel in het dorp waar ik altijd mijn eieren koop. ”Ze zijn vanmorgen geraapt en nog vies”. Ik vond het niet erg. “De eieren gaan zo hard”. Aha, dacht ik. Er is vast een link met het “eierschandaal”. Dat bleek inderdaad; er waren opeens vele nieuwe gezichten gesignaleerd in de kleine bio winkel. Nu ik afscheid heb genomen van mijn televisie en het nieuws amper nog volg – het voedt mij niet meer – weet ik weinig van het eierschandaal. Omdat ik al een tijd geleden mijn eigen verantwoordelijkheid heb genomen voor de manier waarop ik mijzelf voed raakt het me amper. En jij? Wat gebeurde er met jou toen je hoorde dat de eieren besmet kunnen zijn met een schadelijke stof?

Voeding en leefstijl

Ondanks dat ons lichaam evolueert zijn de veranderingen in ons voedsel de afgelopen 100 jaar zo snel gegaan dat ons lichaam hierop niet is aangepast. Dat merken we. De gemiddelde leeftijd van  mensen met een chronische ziekte ligt inmiddels rond de 41 jaar. Laat dat eens op je inwerken.

Veel voedsel komt uit een fabriek. In hoeverre voedt dit ons lichaam? De meeste mensen weten het antwoord hierop wel. Maar het wordt nog uitdagender. Zelfs bij het eten van voedsel uit de natuur lopen we het risico om allerlei stoffen binnen te krijgen die een aanslag zijn op ons lichaam; de vis wordt tegenwoordig gevangen in een vervuilde zee, zaden worden genetisch gemanipuleerd en bij de landbouw worden bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Hoe weet je nu wat goed voor jou is?

Naast onszelf voeden met eten spelen er meer factoren een rol. Hoe voeden we onszelf met onze leefstijl? Slapen we genoeg, bewegen we voldoende en zijn spanning en ontspanning in balans? Ook hier is de vraag hoe we voor onszelf zorgen in een maatschappij die ons uitdaagt.

Bewustzijn

In actie komen we meestal wanneer we geconfronteerd worden met een lichaam dat niet meewerkt. Er zijn dan twee keuzes: doe ik iets aan de symptomen of ga ik op onderzoek naar de oorzaak? De oorzaak onderzoeken vraagt moed. Inzicht is een eerste stap naar verandering. Als klein kind was suiker mijn vriend en gaf mij troost. En ondanks dat ik nu weet wat suiker met mij doet, stap ik nog steeds weleens in de valkuil als ik stress ervaar. Stress betekent voor het lijf “gevaar” en om te vluchten heb je snelle suikers nodig. Mijn lijf schreeuwt er dan om. Het gebeurt dan dat ik er aan toegeef en het pak koek leeg eet. Laatst vroeg iemand mij: “Kun je daar ook gewoon niet aan toegeven?” Dat is lastig. Het eten is mijn symptoombestrijding. De oorzaak komt door de onderliggende gevoelens die de stress veroorzaken. En gevoelens onderzoeken is soms eng.

Wat voedt jou?

Wat voor jouw lichaam gezond is, hoeft dat niet persé voor de ander te zijn. We zijn allemaal uniek met een eigen lengte, schoenmaat en kleur ogen. Er is daarom ook geen standaardoplossing voor gezondheid. Je hebt je eigen weg af te leggen. De natuur helpt je daarbij als basis. Wat goed is voor jou leer je door verantwoordelijkheid te nemen en bewustzijn te ontwikkelen. Waar kies jij voor? Het is een reis die je maakt. Vanuit mildheid naar jezelf. Lekker eten en genieten hoort er zeker ook bij.

Eigen verantwoordelijkheid

Wanneer jij de verantwoordelijkheid wilt nemen voor het voeden van jezelf kan ik je hierbij begeleiden. We kijken samen waar je nu staat. Vanuit hier geef ik je richtlijnen waar je mee op weg kunt om te leren wat jou voedt. De richtlijnen over voeding zijn gebaseerd op natuurvoeding.

Meer informatie vind je hier: http://www.jannekezijderhand.nl/voor-jou

Je kunt ook direct contact met mij opnemen via 06-20350129 of contact@jannekezijderhand.nl

Gun je andere mensen ook dat ze leren wat hen écht voedt? Deel dan dit bericht.

Leave a reply

Janneke Zijderhand

Teylingen 72

3894 AG ZEEWOLDE

06 20 350 129

contact@jannekezijderhand.nl

© 2017 - Janneke Zijderhand | webdesign: Hanneke de Graaf