Aan wie erger jij je?

Wat spiegelt de ander in jou?

Toen ik laatst mijn voorkeur mocht aangeven bij wie ik een traject wilde volgen kwam er als eerste iets anders boven: niet bij haar! Bij wie dan wel, daar twijfelde ik erg over en kon lastig tot een keuze komen. Het lot bepaalde dat ik toch bij die ene persoon terecht kwam. Toen ik in mijn lijf ging voelen wat dat met mij deed hoorde ik een duidelijke stem: “Nee, niet daar naar toe!”

Tijdens onze eerste afspraak was de ander aardig en vriendelijk. Er was ook nooit iets voorgevallen tussen ons. En toch borrelden er allemaal erg onvriendelijke gedachten bij me op. In een andere situatie zou ik haar waarschijnlijk uit de weg zijn gegaan. De onvriendelijke gedachten gaan namelijk niet over haar. Ze gaan over mijzelf. De ander spiegelt. Je eigen stukken.

Spiegeltje, spiegeltje

Wanneer we in de spiegel kijken zien we met onze ogen ons spiegelbeeld. We denken daarmee precies te zien wie we zijn en dat een ander ons ook zo ziet. In de praktijk ligt het iets genuanceerder. Vraag maar eens aan een aantal mensen hoe ze jou zien. Je krijgt verschillende reacties hoe de ander jou ziet, door de ogen van de ander gezien. Kijken is naast zien met je ogen ook voelen. Kijken door jouw ogen is echt anders dan kijken door de ogen van iemand anders. Niemand ziet iets hetzelfde zoals jij het ziet. Er zit altijd een stukje kleur of ruis bij. Die kleur of ruis is ontstaan in het verleden vanuit je onderbewustzijn, je gevoel, je emoties en je ervaringen.

Irritatie

Wanneer iemand jou een spiegel voorhoudt doordat zijn gedrag je irriteert denk je vaak dat het aan de ander ligt. Meestal is het iets anders dan wat je in eerste instantie aan de oppervlakte denkt te zien.

Wanneer je vrolijk en blij thuiskomt en direct teleurgesteld wordt omdat je partner afwezig en teruggetrokken reageert, wat gebeurt er dan? Je ego wil je graag doen geloven dat jij altijd gezellig en blij bent. Helaas werkt spiegelen niet zo. Het gaat er niet om wat je vindt, het gaat erom wat je voelt. Wanneer je in je lichaam zakt en onderzoekt wat er is vindt je wellicht onder die glimlach gevoelens van frustratie, boosheid of onrecht. Als volgende stap kun je onderzoeken hoe dat gevoel is ontstaan en waar de pijn zit. Met dat inzicht kun je in beweging komen. Misschien moet je jezelf eens goed toespreken waarom je altijd maar aardig blijft. Of onderzoeken waarom het zo belangrijk voor je is dat het “gezellig” is. Wat zou er gebeuren als je eens niet aardig bent? Je partner is zelf verantwoordelijk voor haar doen en laten. In relatie met jou spiegelt zij een stuk in jou dat aandacht wil.

Trigger

Wanneer een ander je triggert is er altijd iets in jou wat aandacht vraagt. Je kunt hier op twee manieren mee omgaan: je kunt je ergeren aan de ander of je kunt met jezelf aan de slag. Zolang je je blijft ergeren is het leven heel geduldig met je. Telkens opnieuw krijg je mensen en situaties op je pad die dezelfde oude pijn raken. Wanneer iemand gedrag vertoont waar bij jou geen pijn op zit, zul je hierin ook niet getriggerd worden. Je hebt vast weleens iemand aangehoord en gedacht: waar maak jij je druk over?

Lading

Om de eigen lading te vinden heb je de ander niet nodig. Soms heeft de lading te maken met een overledene. Je kunt dan nog steeds aan het werk met je eigen stuk. Hij of zij is alleen een spiegel om je je eigen pijn te laten zien. Om jezelf uit te nodigen om naar jezelf te kijken en te voelen. Te voelen wat er is in jou en hier bewustzijn te krijgen.

Bewustwording

Nadat je bewust geworden bent van het gevoel dat het gedrag van de ander bij je oproept is de volgende stap acceptatie. Zolang je niet accepteert wat er is blijf je in de ontkenning. Dan blijft de emotie en ook je eigen gedrag in stand.

Hoe werkt het spiegelen?

Spiegelen heeft te maken met energie. Alles is energie. Dat wat jij bent in de energie, dat trek je aan. Zo creëer jij je eigen leven. Je kunt jezelf helen door te ontdekken welk oordeel je naar de ander hebt. En dat is nou net ook hetgeen je tegen jezelf zegt over de onbewuste pijn. De gedachten die je hebt over de ander gaan dus over jezelf. Door de spiegels te erkennen kun je de gedachten uit je onderbewustzijn halen. Het is een mooie heling die je jezelf kunt geven.

Keer het om

Je kunt de oordelen over jezelf omdraaien. Door liefdevol tegen jezelf te praten. Ga eens staan voor de spiegel en zeg tegen jezelf “ik hou van jou, je bent helemaal goed zoals je bent”. Voel daarna eens wat er gebeurt in je lijf. Laat alle  gevoelens helemaal toe. De woorden bevatten de energie van liefde. En als je dat kunt weet je dat er weer een stuk geheeld is.

Mocht je wat hulp kunnen gebruiken dan kan dit lied je helpen: https://www.youtube.com/watch?v=JmtPXcsitqs

Irritante collega?

Mocht je willen ontdekken wat die irritante collega, buurvrouw, vader of vriendin jou spiegelt, reis ik graag een eindje met je mee. Samen kijken we wat er echt onder deze ergernissen ligt aan pijn bij jezelf. Met deze inzichten kun je verder.

 

Liefdevol aanraken

Afgelopen week was ik op Lorelei; een spiritueel vrouwenfestival waar het Leven, de Liefde en het Vrouwzijn gevierd werden door honderden vrouwen. Vanaf de buitenkant bezien zoveel verschillende vrouwen en van binnen zo met elkaar verbonden. Verbonden vanuit het hart. Er was zoveel liefde, herkenning en zusterschap. En dat was zo ontzettend voelbaar in de… Continue Reading

De kunst van voeden

De kunst van voeden

Waar voed jij je mee? Deze week was ik bij de biologische winkel in het dorp waar ik altijd mijn eieren koop. ”Ze zijn vanmorgen geraapt en nog vies”. Ik vond het niet erg. “De eieren gaan zo hard”. Aha, dacht ik. Er is vast een link met het “eierschandaal”. Dat bleek inderdaad; er waren… Continue Reading

Je weg vinden

Op weg gaan Dagelijks gaan we op weg. Wanneer we regelmatig dezelfde weg afleggen doen we dat vaak gedeeltelijk onbewust, de route is in ons onbewuste opgeslagen. Wanneer we een onbekende bestemming tegemoet rijden gebruiken we een navigatiesysteem. Door het volgen van de aanwijzingen komen we aan op de plaats van bestemming. Maar wat als… Continue Reading

Janneke Zijderhand

Teylingen 72

3894 AG ZEEWOLDE

06 20 350 129

contact@jannekezijderhand.nl

© 2017 - Janneke Zijderhand | webdesign: Hanneke de Graaf