Draag jij een bh?

Intuïtief komt er elke week een onderwerp bij mij op om over te schrijven. Soms weet ik meteen wat ik wil delen met de wereld. Soms voel ik wat er gedeeld wil worden en vind ik dat spannend. Omdat ik me kwetsbaar voel. Zo ook met dit onderwerp. De bh.

Draag jij een bh?

Zonder bh

Het grootste gedeelte van mijn leven, toch zeker wel zo’n jaar of 30, heb ik altijd een bh gedragen. Omdat het zo hoorde. Nooit dacht ik na of ik het echt nodig had of dat ik het fijn vond. Ik weet nog dat een vriendin met cupmaat A nooit een bh droeg. Ik vond dat “not done”. Een paar maanden geleden las ik meerdere berichten over dames die hun bh aan de wilgen hadden gehangen. Aan de andere kant worden berichten over tepels op social media zoals Instagram en Twitter verwijderd omdat ze als erotisch en aanstootgevend worden gezien. Ik stelde mijzelf de vraag: “wat wil ik?”

 

Geschiedenis

Ooit was de bh een verademing voor vrouwen toen ze bij bosjes flauwvielen door het adembenemende korset. De bh gaf ze een gevoel van vrijheid. Dat veranderde toen het feminisme zijn intrede deed. In de jaren ’70 gingen de Dolle Mina’s de straat op zonder bh. Ze streden voor gelijke rechten van man en vrouw. Een aantal dingen zijn zeker veranderd. Allang worden ook vrouwelijke studenten welkom geheten op Nijenrode en zijn er openbare toiletten voor vrouwen. Als het gaat om het dragen van bh’s ervaar ik nog steeds onderscheid tussen man en vrouw. Vrouwen krijgen soms onvriendelijke of aanstootgevende opmerkingen wanneer ze zonder bh lopen terwijl er genoeg mannen zijn die, gezien hun cupmaat, prima een bh kunnen dragen.

 

Waarom ik nog zelden een bh draag

Toen ik merkte dat ik het fijn vond zonder bh rond te lopen vond ik het nog steeds lastig om ermee in de buitenwereld te zijn. Er zijn veel vrouwen die hun bh uittrekken zodra ze thuis zijn. Ik ging wel zonder bh naar buiten maar paste mijn kleding erop aan. Steeds was ik bezig met de buitenwereld: wat kan wel en wat kan niet? Ik stelde mijzelf de vraag waarom ik het graag wilde en toch zo lastig vond en werd mij bewust dat het voor mij gaat om vrijheid. Vrijheid om te doen wat goed voelt. Dat ik zelf eigenaar ben van mijn lichaam en zelf mijn keuzes maak. En dat vrijheid een prijs heeft.

 

Vrijheid

Deze blog is geen pleidooi om elke vrouw zonder bh door het leven te laten gaan. In Nederland zijn er vele vrouwen die een bh dragen ter ondersteuning. Waar het mij om gaat is het ervaren van vrijheid om de keuzes te maken die voor jou kloppend zijn. Wat een ander er ook van vindt. Dat je blijft staan omdat het jouw waarheid is. Hoe is dat voor jou?

 

Keuze

Heb jij weleens een keuze gemaakt waarbij je echt koos vanuit het hart en bleef staan terwijl de buitenwereld er anders over dacht? Of dat je een keuze maakte waarbij je niet durfde en je aanpaste? Ik herken ze beiden. Als ik mijn hart niet durfde te volgen kon ik later altijd terugvinden waarom ik niet durfde. Er lag een overtuiging aan ten grondslag.

Is er iets wat je graag wilt en tóch niet doet? Of iets dat je niet meer wilt en tóch blijft doen? Ik begeleid je bij het vinden van het waarom. Wanneer je dat weet heb je de mogelijkheid om in beweging te komen. Om net als ik – hoe spannend ook – je hart te volgen.

Je kunt direct contact opnemen door te bellen: 06 20 350 129 of een bericht te sturen aan contact@jannekezijderhand.nl

 

4 Responses to Draag jij een bh?

  1. Ik ben t helemaal met je eens.de vrijheid van je eigen keuzes ontstaat in jouw hoofd en als je je gedachten of daden door een ander laat bepalen of beinvloeden dan is je keuze niet meer van jezelf..dus blijf jezelf en ben authentiek en uniek. Je eigen vrijheid is n grote rijkdom en maakt je gelukkig en zo kun je anderen ook vrij laten in hun keuzes…

  2. door medicijn gebruik heb ik als man een beetje borstgroei, en met lopen, rijden en werken schud dat een beetje en dat ervaar ik als een onprettig gevoel,en daarom ben ik een kleine maat bh gaan dragen onder mijn trui voor een beetje steun en dat voelt voor mij prettig aan .en dat is ook de reden dat ik me niet kan voorstellen dat er vrouwen zijn die nooit meer een bh dragen en zelfs zonder bh gaan werken, dat lijkt mij,zeker als je wat grotere borsten heb afschuwelijk.zelf ken ik denk ik geen vrouwen die dat doen . van de vrouwen die ik dan ken en waar ik regelmatig contact mee heb , weet ik zeker , dat de bh smorgens als allereerste aan gaat en niet eerder uitgaat dan als ze naar bed gaan

Leave a reply

Janneke Zijderhand

Teylingen 72

3894 AG ZEEWOLDE

06 20 350 129

contact@jannekezijderhand.nl

© 2017 - Janneke Zijderhand | webdesign: Hanneke de Graaf