De herfst: oogsten, bezinnen en loslaten

Bij het schrijven van dit blog ligt er een pompoen op tafel te wachten tot ik weet wat ik er van ga maken. Wanneer de pompoen in huis komt is voor mij de herfst weer begonnen. Aan het einde van deze blog deel ik een recept met pompoen; makkelijk, lekker en met natuurlijke ingrediënten.

Een nieuw seizoen: de herfst

De herfst: de dagen worden korter, het weer verandert en de bomen verliezen hun blad. We gaan langzaamaan meer naar binnen. Na de zomer, waar van alles tot bloei mocht komen, mogen we nu oogsten. Welke zaadjes heb jij aan het begin van dit jaar geplant en wat is hiermee gebeurd? Of de zaadjes nu gaan over persoonlijke ontwikkeling, werk, relaties of vrije tijd maakt niet uit. Het zijn jouw zaadjes. Hoeveel aandacht en voeding heb je gegeven? Wat is er tot bloei gekomen? Wat mag jij nu oogsten? Sta daar eens bij stil.

 

Niet alles komt tot bloei

Net als in de natuur komt niet alles tot bloei. Waar zijn de zaadjes niet uitgekomen en hoef je geen voeding meer te geven? Wat mag je voor nu loslaten? Loslaten betekent niet dat je alles opgeeft; soms gaat het over het loslaten van een verwachting of een planning. Wanneer je dat doet ontstaat er ruimte voor nieuwe zaadjes. Zaadjes die tijdens de winter geplant mogen worden in de wetenschap dat het ook weer lente wordt.

 

De betekenis van loslaten

De Van Dale geeft meerder betekenissen voor loslaten.

los·la·ten (liet los, heeft losgelaten)

1 in vrijheid stellen

2 met rust laten; laten rusten: een probleem loslaten zich er niet langer druk over maken

3 verklappen: de verdachte liet niets los

4 niet meer houden; los worden: die lijm laat los

 

De tweede betekenis vind ik een interessante: met rust laten, zich er niet langer druk over maken. Hoe je dat doet staat er niet bij.

Regelmatig hoor of lees ik “laat het los”. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want ook al wil jij graag loslaten wil dat nog niet zeggen dat het jou loslaat. Wanneer je wilt dat iets er niet meer is of dat je iets niet meer wilt voelen ontken je het. Dat is geen loslaten. Dan is het net als het onder water houden van een bal. Het kost je kracht en zodra je de bal loslaat komt deze met kracht weer boven. Als je pech krijg je ‘m vol in je gezicht. Au.

 

Hoe laat je los?

Door aan te kijken wat er echt is, het aandacht te geven en te voelen kan iets zich van jou loslaten. Soms lukt dat in één keer, soms gaat het beetje bij beetje. Wanneer je denkt dat het wel klaar is en je komt het opnieuw tegen, weet je dat er nog werk te doen is.

Laatst reageerde iemand heel oordelend naar mij. Ik kende de man niet eens persoonlijk en had in mijn hoofd een beeld gevormd dat wij op dezelfde golflengte zaten. Ik vond het niet de moeite waard me er druk over te maken en toch liet het me niet los. De gedachte kwam telkens terug. Tot ik ging zitten en ging voelen: Wat gebeurt hier? Wat voel ik? Ik kon toen voelen dat ik mij verraden voelde. En toen ik dat doorvoeld had, liet het los.

 

Wat laat jou niet los?

Heb jij iets wat jou maar niet loslaat? Dat je er graag vanaf wilt en dat het toch telkens weer terugkomt? Maak een afspraak. Ik begeleid jou bij het aankijken van wat er aandacht wil. Zodat het uiteindelijk jou kan loslaten.

Voor meer informatie over de mogelijkheden: www.jannekezijderhand.nl

Voor het maken van een afspraak bel: 06 20 350 129 of e-mail: contact@jannekezijderhand.nl

 

Een verwarmend recept met pompoen

Toen ik besloot beter voor mijzelf te zorgen door mijn eten vooral uit de natuur te halen in plaats uit een fabriek vond ik de omslag soms uitdagend. Op de site www.voedzaamensnel.nl vond ik vele simpele, lekkere gerechten.

 

Gegrilde pompoen uit de oven met rozemarijn en verse knoflook

 

Voorbereidingstijd:  10 minuten

Bereidingstijd:  40 minuten

Totaaltijd:  50 minuten

Aantal porties: 2

 

Dit heb je nodig

 • Pompoen – 1 pompoen van ongeveer 1 kilo
 • Knoflook – 1 bol
 • Verse rozemarijn – 3 takjes
 • Olijfolie – 5 eetlepels
 • Citroensap – 1 eetlepel
 • Peper –
 • Zout –

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden
 2. Snij de pompoen in tweeën en schep met een lepel het vruchtvlees eruit
 3. Snij de twee helften in halve maantjes (de schil laat je zitten)
 4. Beleg een bakplaat met bakfolie en leg hier de pompoen op
 5. Voeg de losse tenen knoflook toe aan de pompoen
 6. Trek grof de blaadjes van de steeltjes rozemarijn en verdeel over de pompoen
 7. Schenk de olijfolie en citroensap erover en bestrooi met peper en zout
 8. Hussel alles een beetje door elkaar en plaats in de oven voor 40 minuten
 9. Schep het halverwege even om

Eet smakelijk!

 

Leave a reply

Janneke Zijderhand

Teylingen 72

3894 AG ZEEWOLDE

06 20 350 129

contact@jannekezijderhand.nl

© 2017 - Janneke Zijderhand | webdesign: Hanneke de Graaf