Je weg vinden

Op weg gaan

Dagelijks gaan we op weg. Wanneer we regelmatig dezelfde weg afleggen doen we dat vaak gedeeltelijk onbewust, de route is in ons onbewuste opgeslagen. Wanneer we een onbekende bestemming tegemoet rijden gebruiken we een navigatiesysteem. Door het volgen van de aanwijzingen komen we aan op de plaats van bestemming. Maar wat als het gaat over jouw bestemming in het leven. Hoe werkt dan je navigatiesysteem?

Verdwaald

Laatst was ik verdwaald. In het bos in het dorp waar ik bijna 20 jaar woon. Het is een mooi voorbeeld over de werking van ons eigen interne navigatiesysteem.
Door een nieuwe ingang kwam ik in het bos en had niet in de gaten dat ik een bekend gebied betrad. Na een stuk over gebaande paden vond ik het saai en verliet het pad. Ik zocht mijn eigen weg en het voelde avontuurlijk en vrij. Spannend ook. Toen ik weer richting auto wilde lopen volgde ik een bandenspoor van een terreinauto in de verwachting dat het wel ergens richting de parkeerplaats zou leiden. Van nature bezit ik richtingsgevoel; meerdere mannen hebben mij het compliment gemaakt dat ik “voor een vrouw” goed kan kaartlezen. Het klopte dat ik richting auto liep.
Op enig moment herkende ik de omgeving en ik voelde teleurstelling. Via de bekende weg wilde ik niet, ik wilde mijn eigen pad volgen, en besloot het pad te negeren. Op “mijn” pad veranderde het natte gras langzaam in een onder water staand bos. Tot aan mijn enkels stond ik in het water. En wanneer maak je dan de keuze: ga ik verder of ga ik terug? Inmiddels was ik al veel langer onderweg dan gepland en wilde naar huis. Van binnen kwam er een stroom van verwijten los, waarom was het allemaal zo moeilijk? Uiteindelijk koos ik toch voor de bekende weg. Nog één pad had ik te nemen om weer bij de auto te komen. Blij dat ik er bijna was kwam ik mijn laatste uitdaging tegen: een kudde wilde paarden midden op het pad. Op wilskracht wilde ik het regelen: ik zwaaide met mijn jas zodat de paarden aan de kant zouden gaan en ik erdoor kon. Er gebeurde niets, er kwamen 2 paarden op me af om me te begroeten. Ze keken me nieuwsgierig aan en ik merkte dat ik bang was. Ik wist niet meer wat te doen. Op het moment dat ik besloot helemaal terug te lopen kwam er een man aangelopen. Ik besloot hulp te vragen en nadat ik mijn verhaal had verteld maakte hij contact met de paarden en langzaamaan bewogen we ons samen door de kudde. Vrij snel stonden we aan de andere kant weer buiten de kudde. Dankbaar bedankte ik de vreemdeling en twee minuten later was ik bij de auto.

Intern navigatiesysteem

In het bos had ik soms heel goed contact met mijn interne navigatiesysteem dat signalen geeft via mijn lichaam. Op andere momenten werden de signalen overstemd door het ego; een stemmetje in mijn hoofd dat overal iets van vindt. Iedereen heeft een intern navigatiesysteem én dat stemmetje. Wanneer je gevoelens ervaart van bijvoorbeeld onrust, onvrede, besluiteloosheid, verdriet of vermoeidheid is het een uitnodiging van het lijf om te luisteren wat het je te vertellen heeft. Hiervoor is het noodzakelijk vanuit het hoofd af te zakken in het lijf. Dat is uitdagend, we zijn zo gewend om vanuit het hoofd te leven. Als je stil bent en luistert kun je de antwoorden horen die je lijf je geeft. De antwoorden geven je inzicht. Waarom je bijvoorbeeld telkens opnieuw weer op hetzelfde kruispunt belandt. Het inzicht geeft je de mogelijkheid om in actie te komen.

Levenspad

Allemaal zijn we onderweg op ons levenspad. Er is nooit een verkeerde weg. Het kan wel zijn dat je op een kruispunt staat en niet weet welke richting te kiezen of dat een eerdere keuze toch niet de voldoening gaf die je hoopte te krijgen. De stem in je hoofd geeft je aanwijzingen. Deze zijn echter gebaseerd op oude patronen. Wanneer je je als kind een keer afgewezen hebt gevoeld door je ouders en ter voorkoming van erger bent gaan pleasen, kan het zijn dat je als volwassene nog steeds veel rekening houdt met anderen. Ergens voel je dan dat het niet jouw keuze is. Door via het lijf contact te maken met het patroon kun je ervaren wat hier aan ten grondslag ligt. Dit geeft je de mogelijkheid nieuwe keuzes te maken. Op deze manier worden obstakels opgeruimd en gaat de energie beter stromen. Je wordt meer jezelf.

Je eigen weg vinden

Heb je levensvragen over bijvoorbeeld relaties, werk of gezondheid en wil je luisteren wat je lijf je heeft te vertellen over jouw weg? Ik begeleid je bij het vinden van je antwoorden. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt zelf een keuze maken uit één van de mogelijkheden of in overleg stemmen we af wat de beste ingang is om je vragen te beantwoorden. Een overzicht van de mogelijkheden vind je hier http://www.jannekezijderhand.nl/voor-jou

Je kunt ook direct contact met mij opnemen via 06-20350129 of contact@jannekezijderhand.nl

Wil je ook dat meer mensen leren hun eigen navigatiesysteem in te zetten om hun weg in het leven te vinden? Deel dan dit bericht.

Leave a reply

Janneke Zijderhand

Teylingen 72

3894 AG ZEEWOLDE

06 20 350 129

contact@jannekezijderhand.nl

© 2017 - Janneke Zijderhand | webdesign: Hanneke de Graaf