Wat hebben komkommer, spruiten en peren gemeen?

Vorige week schreef ik in mijn blog over de pompoen die op tafel lag. Tot vandaag lag de pompoen er nog. Ik had geen zin in pompoen. Wel heb ik spruiten, peer, komkommer en bleekselderij gegeten. Zie je de overeenkomst? Allemaal groen. Groen is de kleur van één van de chakra’s. Het hartchakra.

zijn jouw chakra's in balans?

Wat is een chakra?

In het lichaam zijn 7 belangrijke energiecentra aanwezig. Deze worden chakra’s genoemd. Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘wiel’. Een chakra kun je je voorstellen als een draaikolk van energie dat door je lichaam stroomt. Naast deze 7 zijn er nog honderden andere energiecentra in je lijf aanwezig. Als alle chakra’s in balans met elkaar draaien stroomt de energie goed door je lijf. En dat voel je.

 

Mijn hartchakra

Dat ik de afgelopen tijd een voorkeur had voor groen eten heeft te maken met mijn hartchakra. Dit chakra kan momenteel best wat ondersteuning gebruiken. Mijn hartgebied heeft het de afgelopen maanden te verduren gehad. Voor het goede doel. Zoals Rumi het zegt: “You have to keep breaking your heart till it opens.”

 

De zeven chakra’s

De zeven ‘draaikolken van energie’ horen allemaal bij een bepaald gebied in het lichaam en elk chakra heeft zijn eigen eigenschappen. Als alle chakra’s goed stromen ben je in balans. Wanneer een chakra onderactief of overactief is kan dit voor klachten zorgen.

 

  1. Het eerste chakra wordt ook wel het wortelchakra of stuitchakra Dit chakra zorgt ervoor dat je je stabiel voelt. Je bent geaard en je voelt je veilig. Door een goed contact te hebben met de aarde, voel je je zeker. De kleur behorend bij dit chakra is rood. Rood staat voor warmte, activiteit, passie, kracht, liefde, energie, verlangen en agressie.

 

  1. Het tweede chakra wordt ook wel het heiligbeenchakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. Dit chakra staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit. De kleur behorend bij dit chakra is oranje. Oranje staat voor enthousiasme, vrolijkheid, actie, vriendelijkheid en creativiteit.

 

  1. Het derde chakra wordt ook wel het navelchakra of zonnevlechtchakra genoemd. Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat dit chakra in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn. De kleur behorend bij dit chakra is geel. Geel staat voor licht, intelligentie, logica, samenwerking, energie, optimisme, duidelijkheid, nieuwsgierigheid en hoop.

 

  1. Het vierde chakra wordt ook wel het hartchakra genoemd en bevindt zich bij de hartstreek. Dit energiepunt staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal. De kleur behorend bij dit chakra is groen. Groen staat voor vruchtbaarheid, groei, hoop, kalmte, geluk, stabiliteit, betrouwbaarheid, bezinning en evenwicht.

 

  1. Het vijfde chakra wordt ook wel het keelchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Het vijfde chakra bevindt zich dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit chakra. Dit chakra staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden. De kleur behorend bij dit chakra is blauw. De kleur blauw staat voor wijsheid, rust vrede, veiligheid, vrijheid, toewijding, inspiratie en vriendschap.

 

  1. Het zesde chakra wordt ook wel het voorhoofdchakra genoemd. of het derde oog. Het desbetreffende chakra bevindt zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt. De kleur behorend bij dit chakra is indigo. Indigo staat voor intuïtie, loslaten, kennis, controle, vaardigheid, en acceptatie.

 

  1. Het zevende chakra, ook wel het kruinchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit chakra is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen. Omdat we hier praten over het laatste chakra, zal het geen verrassing zijn dat het zevende chakra voor eenheid zorgt. Dit chakra staat symbool voor een lotusbloem met duizenden blaadjes. Deze staan weer voor een eenheid van alle verschillende aspecten. De kleur behorend bij dit chakra is paars. Paars staat voor kracht, spiritualiteit, zelfvertrouwen, ambitie, arrogantie, dromen en overtuiging.

 

Zijn jouw chakra’s in balans?

Wil je weten in hoeverre jouw chakra’s in balans zijn? Je kunt hier een gratis test doen. Wanneer blijkt dat één of meerdere chakra’s overactief of juist onderactief zijn, zijn er vele manieren om hier aandacht aan te besteden. Zelf doe ik yoga oefeningen speciaal voor de verschillende chakra’s en ondersteun met eten. Je kunt ook je kleding afstemmen of kleuren in huis.

In een sessie kunnen we contact maken met de gebieden in je lichaam waar de chakra’s zich bevinden. Wil je een afspraak maken kun je een bericht sturen via contact@jannekezijderhand.nl of mij bellen: 06-20350129.

Leave a reply

Janneke Zijderhand

Teylingen 72

3894 AG ZEEWOLDE

06 20 350 129

contact@jannekezijderhand.nl

© 2017 - Janneke Zijderhand | webdesign: Hanneke de Graaf