Mannelijke en Vrouwelijke energie

We hebben het allemaal in ons, zowel mannelijke als vrouwelijke energie. Wanneer het in balans is vullen ze elkaar optimaal aan en leidt dit tot een prettig en afgestemd Zijn met jezelf en met anderen. Hoe herken je nu of iets “mannelijke” of “vrouwelijke” energie is en wat als het niet in balans is?

Mannelijke en vrouwelijke energie

Iedereen heeft beiden in zich

Ieder mens heeft zowel mannelijke als vrouwelijke energie in zich; alleen de mate waarin dit aanwezig is verschilt per persoon. Over het algemeen geldt dat in 80% van de gevallen een man relatief meer mannelijke energie heeft en de vrouw meer vrouwelijke energie. Wat je aandacht geeft groeit en dat geldt hier ook. Een meisje dat opgroeit met een vader met een overschot aan mannelijke energie zal sneller ook een overschot aan mannelijke energie opbouwen.

Ons lichaam

Ons lichaam kent ook de mannelijke en de vrouwelijke kant. De linkerkant wordt onze vrouwelijke kant genoemd en de rechterkant is de mannelijke kant. Wanneer er klachten ontstaan aan één zijde van het lijf kan het zijn dat het een teken is van het uit balans zijn van de mannelijke en vrouwelijke energie. Wanneer je door veel fietsen last krijgt van je rechterkuit is dat opmerkelijk. Bij het fietsen gebruik je immers beide benen. Het kan dan zijn dat je teveel op wilskracht doet en je kuit aangeeft dat je wat langzamer mag gaan.

Mannelijke energie

Mannelijke energie is naar buiten gericht, net als het mannelijk geslacht. Deze mannelijke -yang- energie zorgt onder andere voor daadkracht, grenzen stellen, verandering en jezelf neerzetten in de buitenwereld. Het is doelgericht vanuit het hoofd om prestaties te leveren.

Als er een overschot aan mannelijke energie door je heen stroomt leg je veel nadruk op succes en hoe je wilt worden gezien in de buitenwereld. Je zoekt erkenning bij anderen. Doordat je vrouwelijke energie wordt onderdrukt zorgt dit ervoor dat je je afgesneden voelt van jezelf. Van buiten lijkt het of je sterk en krachtig bent maar van binnen voel je je onzeker.

Mensen met een overschot aan mannelijke energie hebben moeite om hun hart te openen, om te voelen, om zich op emotioneel niveau te verbinden met een ander en hebben moeite met het loslaten van de controle. Dit leidt tot een gevoel van leegte, rusteloosheid, het ontbreken van bezieling en plezier bij wat je doet. Al deze symptomen zijn signalen om je vrouwelijke energie in jezelf te verbinden met je mannelijke energie.

Vrouwelijke energie

Vrouwelijke energie is naar binnen gericht, net als het vrouwelijke geslachtsdeel naar binnen is gericht, om te ontvangen. De vrouwelijke -yin- energie zorgt voor zachtheid, rust, ontvankelijkheid, langzaam, creatie en voelen.

Bij een overschot aan vrouwelijke energie is iets je al snel teveel. Je vindt het moeilijk grenzen te stellen of om nee te zeggen en je laat je gemakkelijk meeslepen door emoties. Door de disbalans ben je niet in staat jezelf neer te zetten in de buitenwereld. Er is dan onvoldoende verbinding met je mannelijke energie van zelfbewustzijn, voor jezelf opkomen en je innerlijke daadkracht. Veilig voelen in jezelf, dat is iets wat voldoende mannelijke energie je kan geven.

De verbinding met het hart

Om de energie optimaal te laten stromen is er ook de verbinding met het hart. Mannen die geven vanuit het onderste gedeelte van hun lijf: buik, bekken en geslachtsdeel ontvangen via hun hart. Bij vrouwen stroomt het andersom: het geven gebeurt vanuit het hart en het ontvangen via buik, bekken en vagina.

Mijn mannelijke en vrouwelijke energie

Als ik terugkijk op mijn leven kan ik zien dat er vaak een overschot aan mannelijke energie door mij heen stroomde. Vooral op wilskracht heb ik veel gedaan. Totdat de burn-out kwam en ik geen andere mogelijkheid had dan te rusten. Anderhalf jaar lang. Vanaf die tijd heb ik meer verbinding gemaakt met mijn lijf en met mijn hart. Omdat ik wil leven vanuit liefde. Mijzelf veilig wil voelen vanuit mijn mannelijke energie en mijn hart wil openen om zo mijn vrouwelijke energie te laten stromen. Mijn hart verbinden met mijn denken en doen om zo in de wereld te zetten waarvoor ik hier gekomen ben. Wil jij dat ook?

Wat zet jij in?

Wanneer je bovenstaande leest kun je wellicht je eigen patronen vanuit de mannelijke en vrouwelijke energie herkennen. Wil je ook meer balans? Ik kan je hierbij begeleiden. Om het leven te leven dat voor jou is weggelegd.

Voor meer informatie over de mogelijkheden kijk op www.jannekezijderhand.nl

Je kunt direct contact opnemen door te bellen: 06 20 350 129 of een bericht te sturen aan contact@jannekezijderhand.nl

Leave a reply

Janneke Zijderhand

Teylingen 72

3894 AG ZEEWOLDE

06 20 350 129

contact@jannekezijderhand.nl

© 2017 - Janneke Zijderhand | webdesign: Hanneke de Graaf